ONLINE huwelijksmakelaars zijn gebruikelijk in China, maar een nieuwe Chinese website doet het goed door te draaien aan het traditionele idee van het huwelijk op zijn kop.
Onder de naam "Huwelijk voor Asexuals" (www.wx920.com), de site claimt de eerste en grootste online broker voor het huwelijk "aseksuele 'mensen in China. Zij zegt dat er 7.000 leden sinds de lancering vorig jaar aangetrokken.
Het snelle succes illustreert de expansie van het internet in China, de steeds tolerante karakter van de Chinese maatschappij - en de manier waarop kleine, maar groeiende minderheid van de mensen stappen uit de tradities die de cultuur hebben gedomineerd duizenden jaren.
"Ik kwam met het idee om een vriend, die zijn seksuele vermogens verloor na een ongeval te helpen," zegt de 33-jarige oprichter van de site, die full-time werkt voor een IT-bedrijf in de afgelegen zuidelijke provincie Guangxi.
Een lid van de Communistische Partij en een vrijwilliger sociaal werkster, de oprichter was bereid om zichzelf te identificeren en alleen zijn internetverbinding naam, Lin Hai, koos hij niet aan zijn ouders te vertellen en mede-werkers over de site, omdat hij zich zorgen over hun reacties.
"In het begin had ik niet kon geloven dat zoveel mensen uit heel China werden getrokken op mijn website, 'zei Lin.
Zestig procent van de klanten van de site zijn mensen die niet kunnen seks hebben, zei Lin. De rest zijn 'kameraden', de Chinese bijnaam voor homoseksuelen, die in het teken op zoek naar een heterokoppels echtgenoot, die vaak te verlichten en de sociale druk van hun familie. De site is bijzonder gedurfde, omdat de cultuur van de sterke nadruk op het heteroseksuele huwelijk en kind-lager. Volgens voorzitter Mao, een persoon "werkunit" of de werkgever fungeerden vaak als matchmaker.
Maar het huwelijk voor Asexuals is een voorbeeld van de wijze waarop de instelling van het huwelijk wordt aangepast, meestal in de Chinese steden, door halsbrekende economische en sociale ontwikkeling. Zogenaamde 'DINK "huwelijken - staat voor' dubbel inkomen, geen kinderen hebben" - populair geworden onder jonge urban professionals. Dergelijke regelingen niet zal leiden tot een wenkbrauw in het Westen, in China, maar ze zijn nog steeds gezien als een radicale levensstijl keuze.
"Ik heb er geen tijd voor kinderen, of zelfs te verhogen door middel van de zwangerschap te gaan," zei een manager in haar eind jaren dertig op een Japans bedrijf in Shanghai. 'Ik zou liever het geld besparen en de tijd om meer gelukkig leven met mijn man. "
Onderstreept de nog steeds controversiële karakter van haar keuze, de manager bereid was om haar naam te geven alleen als "mevrouw Liu".
Een andere innovatie is "het huwelijk in het weekend", waarbij koppels van elkaar gescheiden leven bewust op weekdagen om hun zelfstandigheid kunnen behouden.
"Er is veel meer ruimte voor onconventionele huwelijken, zoals de overheid zich geleidelijk terug uit het prive-leven na 1978," zei zon Zhongxin, een socioloog verbonden aan Universiteit van Fudan.
De Chinese overheid schroomt niet te blokkeren of censureren dingen op het internet die het niet willen, maar Lin zei dat hij geen officiële kritiek of waarschuwingen over Huwelijk voor Asexuals ontvangen.
De website is smaakvol ingericht in een pastelkleur groen, met traditionele Chinese muziek en een romantisch beeld van een westerse man en vrouw aan de top van de home page.
Het omvat de besprekingen van de aseksuele het huwelijk, alsmede een deel contacten waardoor mensen elkaar kunnen ontmoeten van elkaar. Het is gratis, maar donaties accepteert.
"Ik wil een jongen die in Beijing is uitgesproken, rechtop en die behandelt mijn ouders wel," schreef "Peking Girl" in een typische posting. "Ik ben een vertaler, lang en slank, en ik verdien 2.000 tot 3.500 yuan per maand."
De toon van sommige andere postings is meer tragisch in een land waar homoseksualiteit werd genoemd als een geestelijke stoornis tot 2001, en waar het nog steeds gestigmatiseerd in veel plaatsen.
"Mijn ouders dreigde om nooit me weer te zien of zelfs om een dubbele zelfmoord plegen als ik niet gauw een baby te krijgen," zei een heer Wu in zijn posting.
"Veel collega's kijken me als een eikel, een machteloze, of een zieke persoon, gewoon omdat ik getrouwd geweest en tien jaar geen kind nog niet."
The Scotsman